top of page

Almedalen 2024: Sverige behöver en nationell hjärtstrategi

Under Almedalsveckan i Visby anordnades ett rundabordssamtal om svensk hjärtsjukvård av Tre Miljarder Slag, ett initiativ från Amgen och Novo Nordisk. Fokus på samtalet låg på att få till en nationell hjärtstrategi i Sverige. Deltog gjorde politiker och beslutsfattare, representanter från sjukvården och forskare, patientföreträdare samt myndighetsföreträdare.


Samtalet inleddes av moderator för dagen Emanuel Karlsten. Marie-Louise Ståby från Amgen gav därefter en presentation om initiativet Tre Miljarder Slag, efterföljt av Christine Cars-Ingels och Anders Holgersson från Riksförbundet HjärtLung som introducerade deltagarna till svensk hjärtsjukvård och patientperspektivet.


– Det är förbryllande för oss att Socialstyrelsens riktlinjer för hjärtkärl inte har uppdaterats på så länge, sa Christine Cars-Ingels.

Boris Klanger, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid Läkargruppen i Västerås berättade om problemet med de befintliga, diffusa riktlinjerna för hjärtsjukvård. Han ser stora glapp i kunskapsnivån och menar att nödvändiga läkemedel anses för dyra i vissa regioner, och förskrivs inte.


– Trots att det finns väldigt tydligt definierade riktlinjer så törs vi inte löpa linan ut i Sverige, sa Boris Klanger. Vi biter oss i svansen och halkar efter.


Annica Ravn-Fischer, docent och överläkare i kardiologi vid Sahlgrenska sjukhuset deltog via en förinspelad film där hon bland annat belyste bristen på samarbete mellan primär- och specialistvården inom hjärtkärlområden. Annica underströk att Sverige behöver en nationell hjärtstrategi, för såväl patienterna som för sjukvården.


Informationsfilm med Annica Ravn-Fischer



”Det bästa för patienten är alltid det bästa för vården. Så utgå från våra patienter.”

– Annica Ravn-Fischer, docent och överläkare i kardiologi

Panelen diskuterade bland annat följande:


  • Det finns stora regionala skillnader inom den svenska hjärtsjukvården idag och det behövs statlig nationell styrning för att samordna detta.


  • En nationell hjärtstrategi behöver implementeras och för att det ska vara genomförbart på bästa sätt krävs eldsjälar och förankring i professionen.


  • Den hälsoekonomiska aspekten av att förebygga hjärtkärlsjukdom istället för att behandla den som redan drabbats bör beaktas. Där spelar patientstöd en stor roll – den billigaste patienten är den som aldrig blir sjuk.



Σχόλια


bottom of page